Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Η διέξοδος από την κρίση με νικητή το λαό: Αντιιμπεριαλιστικο Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό μέτωπο, μέτωπο λαϊκό και γνήσια πατριωτικό

Σε αυτήν την ανάρτηση παραθέτω αρθρογραφία (η οποία με καλύπτει σε μεγάλο βαθμό) σχετική με τα αίτια και τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας, αλλά και τον κόσμο γενικότερα.

Συνολικά, υιοθετώ το "μανιφέστο" της διαδικτυακής εφημερίδας Εργατικός Αγώνας, το οποίο είναι στη γραμμή του προηγούμενου προγράμματος του ΚΚΕ, όπως ψηφίστηκε στο 15ο συνέδριό του.




Α. Η πιο σωστή, ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη θέση που έχω διαβάσει για τα αίτια της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και το πώς φτάνει αυτή στην Ελλάδα, αλλά και μια συνολική κριτική για τις υπόλοιπες θεωρίες για την κρίση, προέρχονται από τον καθ. Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σταύρο Μαυρουδέα:

Τα αίτια της κρίσης και μια κριτική των σχετικών θεωριών (αγγλικά, ελληνικά).

Τί είναι και σε τί σκοπεύουν τα μνημόνια; Πετυχαίνουν ή αποτυχαίνουν και γιατί;

Η διέξοδος από την κρίση.


Β. Για όποιον θέλει να το ψάξει λίγο περισσότερο για τα αίτια της ελληνικής καπιταλιστικής κρίσης, έχω να προτείνω τα εξής 2 βιβλιαράκια, από τον Όμιλο Μαρξιστικών Ερευνών και από την ημερίδα του ΚΚΕ.


Γ. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος δέχεται ότι δεν υπάρχει σωτηρία για την Ελλάδα στο βραχυ/μεσο-πρόθεσμο μέλλον αν πρέπει σων και καλά να πληρώσει το χρέος.
Όμως...
Τί σημαίνει η άρνηση πληρωμής του χρέους; Κατά πόσο γίνεται/έχει νόημα να συμβεί χωρίς έξοδο από το Ευρώ και την Ε.Ε., χωρίς εκτεταμένες κοινωνικοποιήσεις;


Δ. Το Αντιιμπεριαλιστικο Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό μέτωπο, μέτωπο λαϊκό και γνήσια πατριωτικό, από το Δημήτρη Καλτσώνη, επίκουρο καθηγητή του Κράτους και Δικαίου,  Σχολή Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, στον Εργατικό Αγώνα και σε ημερίδες του συλλόγου "Γιάννης Κορδάτος":

Το μέτωπο ως διέξοδος από την κρίση.

Για αποτελεσματικούς αγώνες.

Για μια φιλολαϊκή ανάπτυξη και διέξοδο από την κρίση, εδώ κι εδώ.

Κι ένα πιο επίκαιρο άρθρο, μετά τις νέες απαιτήσεις της τρόικας, το οποίο θίγει και το ζήτημα των διεθνών σχέσεων μιας Ελλάδας εκτός ΕΕ.

Και ένα ακόμη πιο πρόσφατο άρθρο.

Ε. Κριτική στις προτάσεις διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ (εδώ  κι εδώ), της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Ε.ΛΑ.Δ.Α. του Μίκυ Θεοδωράκη, και του ΕΠΑΜ του Καζάκη, στη διαδικτυακή εφημερίδα Εργατικός Αγώνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μόνο αν περιέχει το ονοματεπώνυμό σας και κατόπιν επιβεβαίωσής της ταυτότητάς σας. Αν είναι η πρώτη φορά που σχολιάζετε, παρακαλώ στείλτε μου και τα στοιχεία επικοινωνίας σας (πχ e-mail) με ένα e-mail.