Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Η Πανσπουδαστική 2η δύναμη σε ΑΕΙ και ΤΕΙ: μια ματιά πίσω από τη βιτρίνα...

Ολοκληρώθηκαν χθες οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές του 2014. Μπορεί κανείς να δει τα αποτελέσματα ανά ίδρυμα και σύλλογο, όπως και τα πανελλαδικά, στο ιστολόγιο του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (περιλαμβάνουν -σχεδόν- όλους τους συλλόγους που έγιναν εκλογές, καθώς και συγκρίσεις με τις περυσινές εκλογές).

Όπως μπορεί να δει κανείς παρακάτω, η ΠΚΣ, δηλ. η παράταξη της ΚΝΕ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, έχει σημειώσει αξιόλογη άνοδο (κυρίως σε ποσοστά, αλλά και σε ψήφους) και έχει αναδειχθεί σε 2η δύναμη πανελλαδικά, μετά και από την πτώση της ΠΑΣΠ (παράταξης του υπό διάλυση ΠΑΣΟΚ). Αξίζουν να σημειωθούν επίσης η ανθεκτικότητα της ΔΑΠ (παράταξης της ΝΔ) παρόλες τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, η στασιμότητα σε χαμηλά επίπεδα της ΑΡ.ΕΝ (παράταξης του -με κυβερνητικές φιλοδοξίες- ΣΥΡΙΖΑ), όπως και η σχετική στασιμότητα της ΕΑΑΚ (παράταξης της -αντικαπιταλιστικής- εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς).


Ο "Ριζοσπάστης" πρόλαβε ήδη να βγει με πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο "Μήνυμα μάχης και αισιοδοξίας το αποτέλεσμα της Πανσπουδαστικής Κ.Σ." και με την παρακάτω δήλωση του γραμματέα της ΚΝΕ:
«Να μη χαθεί ούτε ώρα. Καλούμε συνολικά τους φοιτητές και σπουδαστές να διαλέξουν το δρόμο της ανατροπής και της αποδέσμευσης από την ΕΕ. Να δυναμώσουν τη δύναμη που μάχεται αταλάντευτα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας και τη μόνη φιλολαϊκή λύση. Στις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας να δυναμώσουμε το ΚΚΕ παντού».
Σίγουρα, λοιπόν, αποτελεί θετικό γεγονός ότι αναδεικνύεται σε 2η δύναμη στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές μια παράταξη που μιλάει για έξοδο από την Ε.Ε. και για επιστήμη στην υπηρεσία της λαϊκής εξουσίας (δείτε την αφίσσα παρακάτω, αλλά και το πιο πρόσφατο πλαίσιο πάλης και την ανακοίνωση της τελευταίας πανελλαδικής συνάντησης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, δηλ. του "μετωπικού" σχήματος μέσα από το οποίο δρουν οι δυνάμεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στους σπουδαστές των ΑΕΙ και ΤΕΙ).

ΜΑΣ: Μέτωπο; Παράταξη; Κόμμα (φοιτητών και σπουδαστών!); Πάντως φαίνεται να έχει πρόταση εξουσίας!

Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που δε συμβαδίζουν με αυτό το πνεύμα της αισιοδοξίας για το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα.

Καταρχήν, για να μείνουμε στα των εκλογών, και χρησιμοποιώντας το έτος 2008 ως έτος καμπής για τα εκλογικά αποτελέσματα, τόσον όσον αφορά τη συμμετοχή, όσο και τα αποτελέσματα της ΠΚΣ στα ΑΕΙ, παρατηρούμε τα εξής:

  1. τερράστια πτώση της συμμετοχής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (που μόνο μερικώς πρέπει να εξηγείται από αριθμητική μείωση του φοιτητικού και σπουδαστικού πληθυσμού),
  2. μεγάλη μείωση της ΠΚΣ σε ψήφους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από το 2009 έως το 2013, οπότε, και σε συνδυασμό με φέτος, διαφαίνεται μια ανάκαμψη, ενώ τα ποσοστά ακολουθούν ανάλογη πορεία (αν λάβουμε υπόψη και τη μείωση της συμμετοχής).

Τα συμπεράσματα αυτά υποστηρίζονται από τον παρακάτω πίνακα, τα στοιχεία του οποίου έχουν αλιευθεί από το "Ριζοσπάστη" και μπορεί κανείς να τα βρεί εδώ. Στον πίνακα αυτόν, αφαιρούνται η συμμετοχή, οι ψήφοι της ΠΚΣ και το ποσοστό της ΠΚΣ, μεταξύ κάθε ζεύγους διαδοχικών χρόνων, από το 2007-2008 μέχρι το 2013-2014, για αντίστοιχους κάθε φορά συλλόγους μόνο. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να γίνουν συγκρίσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με τα ελλιπή στοιχεία που μπορεί να αλιεύσει κανείς από τον Τύπο. Επομένως, αποτυπώνονται μόνο τάσεις κι όχι απόλυτα νούμερα.

Τάσεις συμμετοχής και εκλογικής επιτυχίας ΠΚΣ σε εκλογές ΑΕΙ-ΤΕΙ 2008-2014. Απόλυτη μεταβολή αριθμού ψηφισάντων (συμμετοχή), ψήφων ΠΚΣ και ποσοστού ΠΚΣ, μεταξύ κάθε έτους και του αμέσως προηγούμενού του, από το 2008 έως και το 2014, για αντίστοιχους συλλόγους. Τα θετικά (αρνητικά) νούμερα σηματοδοτούν αυξήσεις (μειώσεις).
Συνολικά, η πορεία της ΠΚΣ στις εκλογές από το 2008 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ενδεικτική κάποιας αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Μπορούμε να συμπεράνουμε σε συνδυασμό και με τη στασιμότητα -με ελαφρές τάσεις μείωσης- των άλλων αριστερών παρατάξεων, ότι όπως και στην κεντρική πολιτική σκηνή, έτσι και σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, η καπιταλιστική κρίση (με τις κρισιακές πολιτικές της συνέπειες) δεν αξιοποιήθηκε για την ποιοτική αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των ριζοσπαστικών δυνάμεων. (Περισσότερα για την εκλογική πορεία της ΠΚΣ και τη γραμμή της ΚΝΕ σε αυτά μπορείτε να δείτε σε σχετικό άρθρο του Εργατικού Αγώνα για τις περυσινές εκλογές).

Την όποια εκλογική επίδοση, όμως, πρέπει να τη μελετάμε σε συνδυασμό με τη γενικότερη κατάσταση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, καθώς και με τις σχετικές πολιτικές εξελίξεις.

Η μεγάλη μείωση της συμμετοχής και της εκλογικής επίδοσης της ΠΚΣ μετά το 2008 ακολούθησε 2-3 χρόνια ξεσπάσματος του φοιτητικού κινήματος (2006-2008, νέος νόμος-πλαίσιο, αναθεώρηση συντάγματος, δολοφονία Γρηγορόπουλου) από τα οποία φαίνεται να βγαίνει η ΠΚΣ ζημιωμένη εκλογικά (!), ενώ ακριβώς στα χρόνια αυτά της μεγάλης πτώσης (2009-20012) έγιναν οι μεγάλες "αντιμνημονιακές" κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού. Αντίθετα, η εκλογική ανάκαμψη της ΠΚΣ (2013-2014) έρχεται σε περίοδο κινηματικής νηνεμίας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και στην κοινωνία, και συνοδεύεται από ακόμη μεγαλύτερη πτώση της συμμετοχής στις εκλογές.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει κλιμακωθεί η επίθεση της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, με επίσπευση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, οικονομική τους ασφυξία, απολύσεις προσωπικού, μεγαλύτερη πρόσδεση στις επιχειρήσεις κτλ. Σε αυτήν την επίθεση το κίνημα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν μπόρεσε να αντισταθεί με επιτυχία. Ταυτόχρονα, σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος δεν μπορεί παρά να είναι η χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης των σπουδαστών και των οικογενειών τους σε συνδυασμό με τη νομοθεσία για το μέγιστο χρόνο φοίτησης που τίθεται, πλέον, σε εφαρμογή. Συνολικά, δημιουργείται ένα τελείως διαφορετικό πανεπιστήμιο, το οποίο απαιτεί και την αντίστοιχη προσαρμογή της παρέμβασης του φοιτητικού κινήματος, προκειμένου αυτή να είναι αποτελεσματική.

Συμπερασματικά, θα περίμενε κανείς μια πιο βαθειά και πιο κριτική ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος από το "Ριζοσπάστη" και το γραμματέα της ΚΝΕ (ας περιμένουμε βέβαια και τις επόμενες μέρες για κάτι τέτοιο).

Τέλος, ακόμη και αν υιοθετήσουμε την αισιόδοξη ερμηνεία των αποτελεσμάτων αυτών, αυτή δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από την ευθύνη την ανόδου της πάλης των φοιτητών και σπουδαστών (ΠΚΣ 2η δύναμη γαρ...). Ποιοί θα είναι οι άμεσοι στόχοι αυτής της πάλης για το επόμενο διάστημα; Απαντάει ο γραμματέας της ΚΝΕ στις δηλώσεις του:
Με καλύτερους όρους μπορεί να δυναμώσει η προσπάθεια για ανάπτυξη της κοινής συλλογικής δράσης και διεκδίκησης, για ζωντανούς αγωνιστικούς συλλόγους και μαχητικά όργανα πάλης που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Τα μέλη της ΚΝΕ μαζί με τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που στήριξαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ αποτελούν την κρίσιμη μάζα σ' αυτήν την προσπάθεια που υπάρχει ανάγκη να συνεχιστεί στην καθημερινή δράση και πάλη. Υπάρχει μεγάλο μέρος φοιτητών και σπουδαστών που έχουν συμφέρον να κάνουν κι αυτοί δική τους υπόθεση το συλλογικό αγώνα και την οργανωμένη αντίσταση.
Να μη χαθεί ούτε ώρα. Να στείλουμε ακόμα πιο αποφασιστικό μήνυμα, ότι τα όνειρα και οι ανάγκες μας δε χωράνε στις συμπληγάδες της ΕΕ και του συστήματος. Καλούμε συνολικά τους φοιτητές και σπουδαστές, να διαλέξουν το δρόμο της ανατροπής και της αποδέσμευσης από την ΕΕ. Να δυναμώσουν τη δύναμη που μάχεται αταλάντευτα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας και τη μόνη φιλολαϊκή λύση. Στις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας να δυναμώσουμε το ΚΚΕ παντού
Άρα, να υποθέσει κανείς, ότι η άνοδος της ΠΚΣ θα αξιοποιηθεί για την άνοδο της πάλης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ-κυβέρνησης και του ...συστήματος, με άμεσο στόχο την ...εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ... παντού...;

Αγωνιστικά βέλη που στοχεύουν κυρίως σε μάχες ...εκλογών...


Υ.Γ. Προσθήκη Παρασκευής 9 Μαΐου:

Στο σημερινό "Ριζοσπάστη" η ανακοίνωση της ΚΝΕ για το αποτέλεσμα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών περιλαμβάνει ένα κομμάτι για τους άμεσους στόχους του κινήματος που καλείται να προωθήσει η ενισχυμένη ΠΚΣ:
Η άνοδος της Πανσπουδαστικής ΚΣ είναι μήνυμα αισιοδοξίας για να δυναμώσει η κοινή συλλογική δράση και η πάλη για επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση, για δωρεάν σπουδές, για να είναι το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για σταθερή δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών, για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, για επιστήμη στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.
Το θετικό αποτέλεσμα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών περικλείει δυναμική που μπορεί και είναι αναγκαίο να εκφραστεί το επόμενο διάστημα. Για να δυναμώσει σε κάθε σύλλογο, έτος και εξάμηνο η καθημερινή δράση για τη συμμετοχή των σπουδαστών σε αγωνιστικούς ζωντανούς συλλόγους και μαχητικά όργανα που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Να γενικευτεί η συζήτηση μέσα στις σχολές για το φοιτητικό κίνημα που έχουμε ανάγκη σήμερα. Από καλύτερες θέσεις οι φοιτητές και οι σπουδαστές μπορούν να συνεχίσουν την καθημερινή δράση για:
  • Να είναι οι σύλλογοι οργανωτές, με συχνές και μαζικές Γενικές Συνελεύσεις με πραγματική συζήτηση. Να παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για κάθε πρόβλημα, με σταθερή επαφή με το εργατικό κίνημα, να διοργανώνουν εκδηλώσεις, συζητήσεις, πλούσια αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα.
  • Διοικητικά Συμβούλια αγωνιστικά, διεκδικητικά. Ανάδειξη και εκλογή επιτροπών σε κάθε έτος, εξάμηνο και τμήμα.
  • Αλλαγές που χρειάζονται πλέον και στη δομή του φοιτητικού κινήματος. Χρειάζεται σύλλογος ανά τμήμα, δευτεροβάθμιο όργανο ανά ίδρυμα και πανελλαδικό όργανο.
Μένει να αποδειχτεί ότι η ΚΝΕ πραγματικά εννοεί ότι έχει ως προτεραιότητα τη διεκδίκηση των παραπάνω και ότι αυτό είναι δυνατό να συμβεί παρόλο που η βάση συσπείρωσης στο ΜΑΣ αναφέρεται στην έξοδο από την ΕΕ και στην κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, δηλ. σε στόχους στο επίπεδο της (λαϊκής) εξουσίας, οι οποίοι απαιτούν πολύ βαθύτερη πολιτική συμφωνία... Σίγουρα το αποτέλεσμα, παρόλο τον προβληματισμό για την πτώση της συμμετοχής ο οποίος απουσιάζει τελείως από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις της ΚΝΕ, αυξάνει την ευθύνη για την 2η, πλέον, δύναμη του φοιτητικού-σπουδαστικού κινήματος.

4 σχόλια:

  1. Το ερώτημα είναι άλλο αν θες την γνώμη μου; Τί απέγινε η ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ; Και τι αντίληψη εκφράζει η εξαφάνιση τους από οποιαδήποτε ανακοίνωση μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο. Παράλειψή μου. Αν και κάτι λέει για "πανελλαδικό όργανο" η ανακοίνωση της ΚΝΕ.

      Διαγραφή
    2. Το οποίο τί θα είναι. Ρωτάω μήπως ξέρεις κάτι παραπάνω

      Διαγραφή
    3. Δε γνωρίζω. Ότι και να πω θα είναι καθαρή υπόθεση.

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μόνο αν περιέχει το ονοματεπώνυμό σας και κατόπιν επιβεβαίωσής της ταυτότητάς σας. Αν είναι η πρώτη φορά που σχολιάζετε, παρακαλώ στείλτε μου και τα στοιχεία επικοινωνίας σας (πχ e-mail) με ένα e-mail.